Forside » Om oss » Nikkei – peruansk mat inspirert av Japan

Nikkei – peruansk mat inspirert av Japan

Publisert: 3. februar 2023

Det Latinamerikanske kjøkken er en smeltedigel av kulturer – noe som er spesielt tydelig i det peruanske kjøkkenet. Et av de mer kjente av de peruanske underkjøkkenene er Nikkei, som kombinerer det beste fra Peru med det beste fra Japan.

 

Har du hørt ordet Nikkei før? Det er kanskje ikke så kjent i Norge, men det er altså matkulturen som kombinerer peruanske og japanske smaker og tradisjoner. Peru har den nest største japanske befolkningen i sør-amerika etter Brasil, så det er kanskje ikke så rart at peruansk mat er rik på asiatiske – og særlig japanske – smaker.

I resten av Europa, og egentlig over hele verden, er Nikkei en populær trend i restaurantverdenen. På Aymara har vi latt oss inspirere av dette peruanske underkjøkkenet, som byr på spennende tilberedningsteknikker og smaker. Hos oss finner du så vel klassiske som moderne Nikkei-retter på både a la carte menyen, og takeaway-menyen.

 

Prøv peruansk mat – bestill bord på Aymara!

Reservasjon

 

aymara sushi oslo
Nikkei er en spennende kombinasjon av japansk og peruansk matkultur

 

 

Japanske influenser i peruansk matkultur

 

Peru var det første latinamerikanske landet som åpnet for japansk immigrasjon. Man etablerte diplomatiske forbindelser med Japan i 1873, og under 1900-tallet innvandret et stort antall japanere til landet. Som ved immigrasjoner flest satte det japanske miljøet sitt preg på peruansk matkultur. Men det var ikke bare i de mange hjemmene at man mikset peruansk og japansk matkultur. Også kokker med japansk bakgrunn har vært med å sette sitt preg på det peruanske kjøkkenet. Gjennom årene har kjente japanske kokker bidratt til å gjøre Nikkei kjent over hele verden – og i dag har Nikkei blitt et mer eller mindre dagligdags ord i de fleste storbyer i Europa.

 

pork buns chicharron
Asiatisk-inspirerte retter som bao buns er et vanlig innslag på peruanske restauranter

 

En perfekt match

 

At Nikkei-stilen ble født er kanskje ikke så rart. Når de japanske immigrantene bosatte seg i Peru, er det naturlig å tenke at de ville ha «et lite stykke Japan» på tallerkenen i sitt nye hjemland. Så vel peruansk som japansk matkultur bygger til stor del på fersk fisk, siden begge land har store kystområder. Og hva er vel bedre da enn å kombinere den japanske tradisjonen med sushi, med den peruanske klassikeren ceviche? Slik ble den freshe retten tiradito født. I stedet for de klassiske terningene i ceviche, lages tiradito med tynne, sashimilignende skiver. Smaksforhøyere som ingefær og sesamolje er vanlig, i kombinasjon med cevichens obligatoriske ingredienser som ulike chilifrukter, salt, koriander og limejuice.

Kort fortalt; ta de delikate og elegante tilberedningsteknikkene og smakene fra Japan, og kombinerer det med det spicy, syrefriske og eksotiske fra Peru. Voilá, så har du Nikkei – den perfekte miksen av to matkulturer.

 

Peruansk tapas fra Aymara Peru
Velkommen til et fargerikt og eksotisk måltid på Aymara Peru!