Forside » Om oss » Nikkei – peruansk mat inspirert av Japan

Nikkei – peruansk mat inspirert av Japan

Publisert: 3. februar 2017

Det Latinamerikanske kjøkken er en smeltedigel av kulturer – noe som er spesielt tydelig i det peruanske kjøkkenet. Et av de mer kjente av de peruanske underkjøkkenene er Nikkei, som kombinerer det beste fra Peru med det beste fra Japan.

 

Har du hørt ordet Nikkei før? Det er kanskje ikke så kjent i Norge, men det er altså matkulturen som kombinerer peruanske og japanske smaker og tradisjoner. Peru har den nest største japanske befolkningen i sør-amerika etter Brasil, så det er kanskje ikke så rart at peruansk mat er rik på asiatiske – og særlig japanske – smaker.

 

Japanske influenser i peruansk matkultur

 

Under tidlig 1900-tall innvandret en god del japanere til Peru, og som ved immigrasjoner flest satte det japanske miljøet sitt preg på peruansk matkultur. Men det var ikke bare i de mange hjemmene at miksen av peruansk-japansk mat ble laget; også kokker med japansk bakgrunn har vært med å sette sitt preg på det peruanske kjøkkenet. Gjennom årene har kjente japanske kokker bidratt til å gjøre Nikkei kjent over hele verden – og i dag har Nikkei nærmest blitt et dagligdags ord i de fleste storbyer i Europa.

 

Peruansk tapas fra Aymara Peru
Asiatiske innslag som steam buns og ulike risretter er vanlige innslag på menyen på peruanske restauranter

 

En perfekt match

 

At Nikkei-stilen ble født er kanskje ikke så rart. Når de japanske immigrantene bosatte seg i Peru, er det naturlig å tenke at de ville ha «et lite stykke Japan» på tallerkenen i sitt nye hjemland. Så vel peruansk som japansk matkultur bygger til stor del på fersk fisk – og hva er vel bedre da, enn å kombinere den japanske tradisjonen med sushi med den peruanske klassikeren ceviche? I stedet for de klassiske terningene i ceviche, lages Nikkei-varianten med tynne, sashimilignende skiver. Smaksforhøyere som ingefær og sesamolje er vanlig, i kombinasjon med cevichens obligatoriske ingredienser salt, chili og limejuice.

Kort fortalt; ta det delikate og elegante fra Japan og kombinerer det med det spicy og friske fra Peru, og voilá – så har du en den perfekte miksen av to matkulturer.