Forside » Take Away fra Aymara

Take Away fra Aymara

 

 

Vi tilbyr for tiden ikke takeaway, men vil gjøre det igjen i løpet av oktober.
Følg med på denne siden for oppdatert meny!

 

 


 

Bestill ceviche, tiradito eller causa de atún til å spise hjemme, på kontoret eller i et selskap!

 

Aymara tilbyr take away alle dager som restauranten holder åpent; tirsdag til lørdag mellom kl. 16.00 – 20.00. Vi gjør det enkelt å spise fresh og god mat basert på norske råvarer med peruanske smaker, for deg som vil ha et sunt take away-alternativ.

 

Bestille mat Oslo?

Take away fra Aymara

 

Sunn take away Oslo

 

Lei av usunn mat og på jakt etter en ny take away-favoritt? Perfekt – vår mat er både annerledes og basert på råvarer som fyller opp kroppens omega 3-lager. Som om ikke det var nok, kommer du garantert til å oppdage smaker som du kommer til å ville ha mer av.

Prøv vår bestselger ceviche chifero med laks om du er fysen på en søt-syrlig smaksopplevelse med masse tekstur – eller vår tiradito basert på kveite om du vil ha en sashimi-lignende opplevelse med passe spicy marinade. Vår klassiske ceviche er et bænkers valg om du er keen på en enkel og ekte ceviche laget sånn som i Peru. I tillegg tilbyr vi den peruanske klassikeren causa de atún; en nydelig kombinasjon av fløyelsmyk potetmoskrem og den fineste bonito-tunfisken, avokado, cherrytomat og chilimayo.

For å sørge for at fisken holder topp kvalitet lager vi vår ceviche og tiradito med leche de tigre separat. Hell over rett før servering, for perfekt marinert fisk.

 

aymara takeaway ceviche
Tiradito rocoto, causa atún og ceviche chifero

 

Take away meny Aymara Peru

 

Ceviche chifero | 189,-

Laks i terninger, asiatisk leche de tigre, avokado, peanøtter og fritert wonton

BL / F / G / PE / SE / SO

 

Ceviche clasico | 179,-

Dagens fangst, klassisk leche de tigre, søtpotet, cancha og choclo

F / SL

 

Tiradito rocoto | 189,-

Kveite i skiver, rocoto-leche de tigre, søtpotet og choclo

E / F / SE / SL

 

Causa de atún | 179,-

Myk potetmoskrem, ajï amarillo, bonito-tunfisk, cherrytomat, avokado og chilimayo

E / F / SE

 

Allergener

BL – Bløtdyr | E – Egg | F – Fisk | G – Gluten | PE – Peanøtter | SE – Sennep | SF – Sesamfrø | SL – Selleri | SO – Soya

 

Vil du bestille take away?

Peruansk take away

 

takeaway fra aymara peru
Kos deg med smaksrik og sunn take away fra Aymara Peru!

 


 

Hva er ceviche?

 

Ceviche er en latinamerikansk rett som vanligvis er laget av fersk, rå fisk marinert i sitrusjuice, oftest basert på lime eller sitron. Sitrusjuicen, kalt leche de tigre, er også krydret med chilipepper eller andre krydder, i tillegg til rødløk, salt og koriander.

Ceviche spises ofte som forrett, og hvis den spises som hovedrett blir den vanligvis servert med tilbehør som komplementerer smakene; for eksempel søtpotet, salat, peruansk mais (choclo og cancha) avokado eller kokebanan.

Ceviche er en populær rett i kystområdene i land som Peru, Chile og Ecuador i det vestlige Sør-Amerika. Mange land har sin egen vri på ceviche, med ulike foretrukne råvarer og smakstilsatser. Klassisk peruansk ceviche består som regel av biter av rå fisk marinert i ferskpresset lime, løk i skiver, chilipepper, salt og pepper, choclo-mais, ristet mais og søtpotet.

På spansk uttales ceviche med en b i stedet for v [seˈβitʃe].

 

Hva er tiradito?

 

Tiradito er en peruansk rett som består av rå fisk, kuttet slik som japanere kutter sashimi. Sammen med ceviche er tiradito en av de klassiske peruanske rettene som har blitt populær verden over. Tiradito skiller seg fra ceviche på to hovedsakelige måter; fisken i en tiradito er skjært i skiver, mens fisken i ceviche er skjært i terninger, i tillegg til at en tiradito som regel marineres kortere tid enn en ceviche.

Vanlige garnityrer på en tiradito inkluderer søtpotet, kokt mais, løk og koriander. Moderne varianter av tiradito kan inkludere ingredienser som kamskjell og teknikker som rask brenning av råvarer.

Retten tiradito gjenspeiler påvirkningen fra japanske immigranter på peruansk mat. Den moderne versjonen av tiradito, og for så vidt også ceviche, ble utviklet på 1970-tallet av peruansk-japanske kokker, som gjorde rettene kjente over hele verden.

 

Hva er leche de tigre?

 

Leche de tigre er en marinade basert på lime som brukes til å marinere fisk. Leche de tigre er en populær ingrediens i mat fra søramerika, og brukes i retter som ceviche og tiradito. Man kan smaksette sin leche de tigre med alle mulige krydder og smakstilsatser, men i Peru er det vanlig å bruke chilifrukter som rocoto og ajï amarillo. Det peruanske kjøkkenet har mye influenser fra det asiatiske kjøkkenet, så det er heller ikke uvanlig med asiatiske smaker som soya, hoisin og teriyaki i peruansk mat. Leche de tigre kalles også tigermelk, som er dets betydning på spansk.

I tillegg til å tilføre smak, sørger sitronsyren i leche de tigre for at proteinene i sjømaten blir denaturert, og ser ut til å være kokt. Tradisjonell ceviche ble marinert i omtrent tre timer. Moderne ceviche, popularisert på 1970-tallet, har vanligvis en veldig kort marineringsperiode. Velger man riktig fisk kan en ceviche marineres på den tiden det tar å legge på garnityr samt bære retten til bordet.

Leche de tigre anses for å være veldig sunt, og mange mener at leche de tigre kan hjelpe mot bakrus. I Peru er det vanlig å få servert et lite glass med leche de tigre når man drar på cevichebar; som en liten forrett eller mellomrett.

 

Hvordan lager man leche de tigre?

 

For å lage leche de tigre trenger du ingredienser som lime, løk, hvitløk, ingefær og koriander, blant annet. En peruansk leche de tigre inneholder gjerne chilifrukter som ajï amarillo (gul chilifrukt) eller rocoto (rød chilifrukt). Hvis du lager en bas på klassisk leche de tigre, kan du med fordel fryse den inn og bruke den til å lage ceviche eller tiradito med ulike krydder eller smakstilsatser.

 

Oppskrift på klassisk leche de tigre
(til 4 porsjoner ceviche eller tiradito)

0.5 løk
2 fedd hvitløk
Ca 1 stangselleri
1 ts revet ingefær
1 ts fersk koriander
1.5 dl limesaft (3-4 lime)
1 ts aji amarillo paste (eller ca 1 ts habanero chili)
1.4 dl fiskekraft
1.5 ts salt

Begynn med å hakke alle ingredienser som kan hakkes og ha dem i en bolle.

Press lime (ikke helt inn til skallet, da blir saften bitter) og ha limesaften over i bollen.

Tilsett fiskekraft og kjør blandingen i blender / med stavmikser på lav styrke, til den er glatt.

Smak til med salt, sil tigermelken og sett den kaldt i ca en time før du bruker den i din ceviche eller tiradito.

 

ceviche fra Aymara Peru